Na RIS rijd je veiliger

In de Rijopleiding in Stappen (RIS) leer je stap-voor-stap autorijden. Met deze moderne rijopleiding ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer! Op deze pagina lees je alles over de Rijopleiding in Stappen: hoe deze werkt, wat de voordelen zijn en hoe ook jij ervan gebruik kunt maken. Op verzoek van de minister van Verkeer en Waterstaat verzorgt het CBR de landelijke invoering van de Rijopleiding in Stappen (RIS). De voordelen op een rijtje:

  • Fors hoger slagingspercentage
  • Hoge kwaliteit van de rijopleiding
  • Stap-voor-stap aanpak
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart
  • Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden

De naam zegt het eigenlijk al. Bij de Rijopleiding in Stappen ga je steeds een stap verder, als je de vorige stap voldoende beheerst. In totaal doorloop je 39 stappen, verdeeld over vier modules. Iedere module wordt afgesloten met een toets.

Toetsen & examen

Anders dan bij een reguliere rijopleiding, heb je bij de RIS drie deeltoetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na een toets precies waar je nog extra op moet letten. Dat is een optimale voorbereiding voor je praktijkexamen. In de derde toets, de zogenaamde tussentijdse toets, kun je bovendien vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. In de RIS krijg je ook huiswerk mee. Het is de bedoeling dat je je thuis op je rijlessen voorbereidt. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend.

Rijlessen

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je rijbewijs. Het liefst vraag je het examen al aan na je tiende rijles. Maar hoe weet je of je dan klaar bent voor het examen? Er is niets zo vervelend als zakken voor je rijexamen. Met de RIS weet je precies waar je aan toe bent. Je vorderingen worden bijgehouden op de leerlingkaart. Zo kun je zien wat je al beheerst en waar je nog aandacht aan moet besteden. Duidelijkheid dus. De Rijopleiding in Stappen duurt niet langer dan een reguliere opleiding. Wel leg je in de RIS drie extra deeltoetsen af. Daar staat tegenover dat het slagingspercentage fors hoger is.

De eerste en de tweede toets (M1 en M2) leg je bij ons af.
De derde toets (M3) leg je bij het CBR af.
De vierde toets (M4) is het praktijkexamen.

Slagingspercentage

De Rijopleiding in Stappen is vooraf uitgebreid getest: met uitstekende resultaten. De cijfers ondersteunen dat. Het gemiddelde slagingspercentage van de laaste proef met RIS-leerlingen bedraagt 75 procent, ruim 30 procent meer dan het landelijk gemiddelde! Uiteraard geeft zo’n testresultaat nog geen garanties, maar het zegt wel veel. Deelnemende instructeurs, leerlingen en examinatoren zijn unaniem enthousiast.

Voor meer informatie over de Rijopleiding in Stappen, surf naar de website van het cbr.

Contact ons

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?